Kouzla pro copywritery 5 | Jak napsat 5 odstavců za sekundu
6. 12. 2021
Siri to přelouská za 6 minut. A vy?

Jak napsat 5 odstavců za sekundu

Závidíte pohádkovým knížepánům jejich sluhy? Už nemusíte. Takový moderní Žán se totiž dnes dá pořídit za pár drobných. Jak poslouží nám copywriterům? Třeba tak, že dokáže na lusknutí prstů napsat celé odstavce. Řeč není ani o sekretářce, ani o virtuální asistentce, ale o programech na textovou expanzi. Já si vybral ten s názvem Alfred a teď vám rád ukážu, jak dobře mi slouží.

Asi jste si sami všimli, že určité spojení slov, názvy nebo celé věty používáme celkem často, opakovaně. Mě moc nebavilo vypisovat je pořád dokola. Proto jsem si vytipoval nejpoužívanější obraty a udělal si pro ně textové zkratky.

Jsou to třeba pozdravy. Většinou v e-mailu pozdravem začínáme a pozdravem končíme a mně se nechtělo pozdravy otrocky vypisovat. Proto jsem si na ně udělal textové zkratky. Když třeba napíšu dd, mám z toho Dobrý den. Takto jsem si ošéfoval pozdravy v různé denní doby. Když napíšu .dpvč, mám z toho Dobrý podvečer a tak dál a tak podobně.

Obdobně se dá pracovat třeba s názvy vašich klientů, o kterých píšete, obzvlášť pokud názvy těchto firem jsou třeba víceslovné nebo pocházejí z cizích jazyků a je trošičku obtížnější je vždycky napsat správně. V modelovém příkladu tu mám svého fiktivního klienta Férovou firmičku. Stačí mi napsat .ff a je z toho název Férová firmička. U těchto názvů si ještě hraju se skloňováním. To znamená, že když napíšu .fe, mám hnedka napsáno Férové firmičce. Zkratka .fou zase napíše Férovou firmičku a tak dál a tak podobně.

Textovou expanzi je dobré používat také pro věci, které jsou těžší na zapamatování nebo si je prostě pamatovat nechcete. Můžou to být třeba čísla bankovních účtů nebo IČO. Když si napíšu .ič, tak mi tady vyskočí moje IČO. Nebo když napíšu .modrá, tak se objeví kód modré barvy z mého loga, abych ji mohl použít třeba v nějaké grafice.

Obdobně se dá pracovat také s odkazy. Pokud posílám poptávajícím odkaz na můj ceník, stačí mi napsat .ceník a mám tady hnedka odkaz na ceník copywritingu, aniž bych musel adresu buď kopírovat z prohlížeče, anebo ji vypisovat.

No a hlavní výhoda textové expanze je ta, že na jedno kliknutí nebo pomocí jednoduché textové zkraty vám dokáže napsat celé texty.

Já mám třeba napsané předpřipravené odpovědi pro poptávající. Mám nachystané také informace pro vážné zájemce o spolupráci. Pak mi stačí napsat jenom .spolu a hnedka mi vyskočí dlouhý text, ve kterém popisuju, jakým způsobem probíhá následná spolupráce.

Nastavení klávesových zkratek je velmi jednoduché. Vlastně stačí vyplnit pouhé 3 údaje. Podívejme se na to.

Je to položka název. To znamená název té klávesové zkratky. Ten je dobrý vyplnit proto, aby se nám potom v Alfredovi dobře hledalo a mohli jsme jednoduše tu příslušnou klávesovou zkratku případně upravit.

Pak je to klíčové slovo, respektive je to právě podoba klávesové zkratky, která to celé kouzlo spustí, vyvolá. No a pak je to text, který se má objevit místo klávesové zkratky, v našem případě text Férová Firmička. A to je celé. Je to naprosto jednoduché!

Alfred umí kouzel daleko víc, ale o tom až někdy příště. Možná jsem si právě Alfreda oblíbil proto, že má v logu taky klobouk. Ale řekněte sami – ne tak hezký jako já .

Nicméně Alfréd funguje jen na macOS. Ale i uživatelé Windows můžou mít svého textového sluhu. Na tomto operačním systému se velké oblibě těší třeba appky TextExpander nebo FastKeys.

Ať už vyberete kterýkoli prográmek, přeju vám, ať vám dobře slouží a ať se máte kouzelně!

---

Právě jste dočetli přepis video nahrávky Jak napsat 5 odstavců za sekundu:

Kouzla pro copywritery můžete poslouchat také jako audio. Třeba na Spotify nebo Apple Podcast.

Pro kolegy copywritery jsou tu také mé služby:

Pusťte si článek do ouška

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?