Editorská pomocnice Kiki | Kouzla pro copywritery 7
14. 3. 2023
Siri to přelouská za 6 minut. A vy?

Editorská pomocnice Kiki

Mám novou společnici! Je rychlá, spolehlivá, přizpůsobivá a učenlivá. K dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. A nestojí mě ani korunu. Ne, nedojíždím bujný sen. Editorská pomocnice Kiki taková fakt je!

Kiki je skript, který během nanosekundy ohodnotí váš text. Co všechno dokáže? To vám copy kouzelník rád ukáže.

Nejprve si musím zkopírovat text, který má Kiki ohodnotit. Vyberu si text nějakého staršího článku o copywritingu z mého blogu. Stisknu CTRL+C. Přepnu se do textového editoru a stisknu CTRL+V.

Nemusím nic upravovat, protože stejně budu hnedka článek exportovat jako prostý text. Takže vyexportuju a přepínám se do Terminálu. Tam pomocí jednoduchého příkazu spustím Kiki:

Takhle mi Kiki ohodnotila celý článek.

Řekla mi:

  • jak dlouhý je titulek
  • jak dlouhý je celý dokument
  • kolik má znaků s mezerami
  • kolik je to slov a normostran
  • jak dlouho bude trvat čtení
  • jaké je nejdelší slovo
  • která věta je nejdelší
  • která věta má nejvíc interpunkce
  • která věta má nejvíc vztažených zájmen

Strážce tonality

Kiki je skvělá také v tom, že vás upozorní na slova, která nejsou v souladu třeba s tonalitou klienta, anebo s vašimi preferencemi. Kiki mi vypsala několik slov, která jsou nastavená defaultně jako ošklivá. Konkrétně s těmito problém nemám.

Ve slovníku zakázaných slov mám nastavená slova, která ve svých textech používat nechci. Když na to při psaní zapomenu, Kiki mě na to velice rychle a jednoznačně upozorní.

Dozorce kvality a konzistence stylu

Kiki je skvělá také pro spisovatele. Pokud píšete povídku nebo nějaký román, tak se občas stává, že za přímou řečí se opakují příliš často stejná uvozovací slovesa.

Takže Kiki by vás třeba upozornila na to, že jste třeba pětkrát po sobě použili sloveso „řekl“, což nevypadá úplně dobře. Díky Kiki máte krásnou šanci to změnit.

Vidíte, že jinak ten můj text prošel celkem dobře. Kiki ale hlídá třeba i to, jestli v textu nemáte omylem některá slova dvakrát po sobě. Anebo to, jestli nepoužíváte některá slova ve dvou různých formách(třeba „víc“ a „více“).

Hlídá také výrazy v uvozovkách, abyste se ujistili, že opravdu ty výrazy chcete mít v uvozovkách. A super je také to, že hlídá i typografické chyby.

No a poslední věc, kterou bych chtěl ukázat: Kiki také skvěle ošéfuje to, jestli používáte ve správném kontextu slovíčka „kvůli“ a „díky“. Jestli se vám nestane, že řeknete „zemřel díky rakovině“. Mělo by tam správně být: „Zemřel kvůli rakovině.“

Editorka, ne korektorka

Jenom bacha na jednu věc! Kiki není korektorka, ale editorka. Nečekejte, že vám bude opravovat překlepy a hrubky. Ale i tak je to skvělá pomocnice. Říkáte si: „To je divné, že je zadarmo. V čem je háček?“

Snad jen v tom, že Kiki běží v Pythonu. Ale nebojte. Nemusíte se učit programovat. Stačí umět pár příkazů v terminálu nebo v konzoli. Anebo můžete poprosit někoho zkušenějšího, aby vám Kiki rozchodil. Určitě to stojí za to.

Kudos tvůrci

Kiki stvořil publicista a spisovatel Michal Kašpárek a zvolal přitom: „Lidem myšlení, dřinu strojům!“ Já volám: „Dík jak býk, Michale!“ a přidávám odkaz na GIT tohoto fajnového skriptu.

Přehoďte dřinu na Kiki a mějte se při psaní ještě kouzelnější.

---

Právě jste dočetli přepis video nahrávky Editorská pomocnice Kiki:

Kouzla pro copywritery můžete poslouchat také jako audio. Třeba na Spotify nebo Apple Podcast.

Kolegům pomáhám stoupat výš pomocí:

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?