Zabiják autorské slepoty | Kouzla pro copywritery 6
15. 11. 2022
Siri to přelouská za 5 minut. A vy?

Zabiják autorské slepoty

Autorská slepota je nemoc zákeřná. To, co nás v cizích textech praští do očí, v těch svých snadno přehlédneme. I když je po sobě čteme opakovaně. Rád vám ukážu medicínu, která tuhle chorobu vykurýruje. Anebo aspoň minimalizuje její následky.

Na autorskou slepotu jsem už zkoušel kdeco: nechával jsem texty uležet, vytiskl jsem si je, změnil jsem velikost písma i jeho typ. A tak dál. Trochu to pomáhalo. Mozek musel lehce vybočit ze zajetých kolejí, ale stoprocentní to zdaleka nebylo.

Kdysi před lety jsem ale kápl na dalšího pomocníka – hlasité předčítání. Nejdřív jsem nad ním ohrnoval rypadlo: Fakt si mám po sobě číst vlastní texty NAHLAS? To se mi nechce.

Pochválena budiž moje lenost! Přivedla mě totiž ke spásné myšlence. Proč bych si text měl číst já, když to za mě může udělat počítač? Zadarmo a bez spešl appky. Koukejte!

Stačí vybrat text a stisknout klávesovou zkratku a voilà!

„Tak si představte, že provozujete třeba řeznictví. Všechny váhu jste dali dětem na hraní a flákoty masa prodáváte jen tak od oka."

Slyšeli jste? To, co nám Word neukáže jako překlep nebo chybu, která vznikla při přepisování, a co bychom možná ani sami neodhalili při desátém předčítání, nás během hlasitého předčítání zarazí. Proto podobné překlepy odhalíme a opravíme.

Hezký, co? Jak předčítání spustit? Jsem jablíčkář, takže na svém MACkovi to udělám takto: Jdu do Nastavení systému, vyberu Zpřístupnění a položku Předčítat výběr. Kliknu na ikonku íčka a vyberu si klávesovou zkratku, pomocí které chci spouštět hlasité předčítání. Zároveň si můžu vybrat i barvu, kterou se mají zvýrazňovat ta slova, která jsou aktuálně čtena.

Jak nastavit hlasité předčítání v systému macOS

Pokud používáte systém Windows, musíte na to trošičku jinak. Ale je to jednoduché. Stiskněte klávesu se symbolem Windows, k tomu podržte klávesu Control a klávesu Enter. U starších systémů stačí jenom dvojkombinace Windows + Enter.

Hlasité předčítání je fakt velký pomocník. Překlepy, které snadno přehlédnete, vás při poslechu pořádně zatahají za uši. Navíc uslyšíte, jak příjemně se vaše texty čtou. Jestli mají ladný rytmus nebo skřípou jak já na housle. A to fakt slyšet nechcete.

Aby hlasité předčítání splnilo svou roli na maximum, bude to od vás přece jen něco chtít. Vaši pozornost. Když si svůj text pustíte jen proto, aby se neřeklo, ale během poslechu si budete brouzdat po netu, rovnou se na to vykašlete.

Mně s pozorností skvěle pomáhají bezdrátová sluchátka. Nasadím. Teda asi bez klobouku. Zapnu. Chodím si po místnosti a poslouchám. Kdykoliv zaslechnu chybku nebo mě napadne zlepšovák, klepnu do sluchátek. Tím se předčítání pozastaví. Přijdu k počítači a hned před sebou vidím, zvýrazněné místo, u kterého jsem se zarazil.

A to je z dnešních Kouzel pro copywritery vše. Přeju vám, ať vám hlasitý poslech dobře slouží, a hlavě! Ať se máte kouzelně!

---

Právě jste dočetli přepis video nahrávky Zabiják autorské slepoty:

Kouzla pro copywritery můžete poslouchat také jako audio. Třeba na Spotify nebo Apple Podcast.

Kolegům pomáhám stoupat  výš pomocí:

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?