Kouzla pro copywritery 1 | Nechejte si našeptávat synonyma přímo ve Wordu
1. 11. 2021
Siri to přelouská za 5 minut. A vy?

Nechejte si našeptávat synonyma přímo ve Wordu

I když máte bohatou slovní zásobu, může se vám občas stát, že si hned nemůžete vzpomenout na synonymum, pomocí kterého chcete nahradit nějaké slovo, abyste ho ve svém textu neopakovali příliš brzy. Co s tím?

Samozřejmě můžete kouknout do tištěného slovníku, třeba do Slovníku českých synonym a antonym. Jenže možná nemáte knihovničku tak blízko jako já, musíte vstát od stolu, musíte do ní dojít a to vám už trošku rozhodí proces psaní, do kterého jste ponořeni.

Další možností je to, že se kouknete do online slovníku na internetu. Jenomže tady v tom případě zase hrozí riziko, že skončíte ne v online slovníku, ale na Facebooku nebo nějaké jiné sociální síti a místo psaní z toho bude pořádná prokrastinace.

Právě proto bych vám rád ukázal jednoduché kouzlo, pomocí kterého dostanete pár vhodných návrhů synonym přímo ve Wordu. Tak pojďme na to!

Dejme tomu, že ve svém textu máte po sobě tyto dvě věty: „Byl tam také kouzelník. A ke konci přišel také jeden známý copywriter.“

Asi sami slyšíte, že dvojí použití slovíčka TAKÉ příliš brzo po sobě nezní úplně dobře a nevypadá ani dobře v tom tištěném textu. Co s tím?

Stačí si vybrat, které slovíčko TAKÉ chci nahradit, ťuknu do něj pravým tlačítkem myši, zvolím záložku SYNONYMA a Word mi hnedka nabízí tyto návrhy:

  • též
  • taktéž
  • rovněž
  • podobně
  • stejně
  • dokonce
  • ještě

Sami vidíte, že ty návrhy nemůžeme použít hlava nehlava. Musíme o nich přemýšlet. Okamžitě můžeme použít slovíčka též, taktéž, rovněž.

Abych byl přesnější, okamžitě, pokud to zapadá do tonality našeho textu. Když budeme psát nespisovně, tak třeba výběr slovíčka „rovněž“ tam bude trošičku působit jako pěst na oko.

Ale jinak se tyto tři varianty dají použít bez změny významu. U některých dalších návrhů platí, že sice můžeme použít tato synonyma, ale už lehce pozměníme význam. Když například místo slovíčka TAKÉ použijeme slovíčko DOKONCE, věta nám říká trošičku něco jiného.

Posuďte sami: „Byl tam také kouzelník." a „Byl tam dokonce kouzelník.“ Ten význam je jiný.

No a konečně jsou tady některé návrhy, které použít nemůžeme. Je to třeba návrh PODOBNĚ. Kdybychom řekli: „Byl tam PODOBNĚ kouzelník,“ tak to smysl nedává.

Zkrátka a dobře Word může z hlediska synonym fungovat jako první pomoc, ale i k této první pomoci musíme přistupovat kriticky, a když nám to nestačí, holt budeme muset sáhnout do nějakého slovníku, ať už tištěného nebo online, a doufat, že odoláme svodům Facebooku, anebo že pak zase rychle naskočíme na psací vlnu, na které jsme byli předtím.

A to už je z dnešních Kouzel pro copywritery vše. Pokud jste tento trik zatím neznali, přeji vám, ať vám usnadní spoustu práce, a taky vám přeju, ať se máte kouzelně!

---

Právě jste dočetli přepis video nahrávky Nechejte si našeptávat synonyma přímo ve Wordu:

Kouzla pro copywritery můžete poslouchat také jako audio. Třeba na Spotify nebo Apple Podcast.

Pro kolegy copywritery jsou tu také mé služby:

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?