Milej zlatej 21 | Profíci si nekonkurujou, ale spolupracujou
30. 9. 2022
Siri to zhltne za 16 minut. A vy?

Milej zlatej #21: Profíci si nekonkurujou, ale spolupracujou

Fráze? Ale kdeže! Je fuckt, že první rok(y) volnonožkování jsem projevy tohodlenc tvrzení mohl spíš jen závistivě pozorovat u druhejch. Ale to je koneckonců v cajku, páč čovek se nejdřív musí na profíka vypracovat a pak si ňák ten flek na listině doporučeníhodných kolegáčků zasloužit.

Poslední dobou ale i v mym 🎩 vokruhu doslova valí čutaná à la Já na bráchu, brácha na mě. Díky tomu, že mý copyčiny padly do voka kolegáčkům, pozdějác mi sami vod sebe dohodili nejednu fajnú prácičku. Funguje to přímo aji nepřímo. Na psaní aji na školení. Pár ykzámplů:

🙏 Barbara von Grünkleid by nezvládla uspokojit všechny textůchtivý zájemce, ani kdyby jí s tím pomáhal celej Olymp. A tak jsem místo ní předával copy moudra v největším právnickým kanclu ve střední Evropě.

🙏 Nerozlučný duo Šén&Kapoun na svejch školeních vopakovaně doporučuje můj blog (hlavně sexci Přepišme.to). Ten zavoněl jedny mily pani z Krajskyho uřadu MSK. A ten si pak u mě vobjednal dvojitou dávku Copyosvětovny pro třicítku svejch zaměstnanců v Ově.

🙏 Mr. UX Crow našel zalíbení v mým vystoupení na CopyCampu. Tož mě pozdějác doporučil do prvotřídního týmu frýýýlencrů, kerý dávali dokupy web technologický firmě, kerá je ve svym voboru největší v Čé-eR. Sám na tom makat nemoh, páč fachá pro konkurenci. 😇

A funguje to samozřejmě aji vobráceně. Já zas přehazuju poptávky, kerý nezapadaj do mý podnikatelský skládačky, a veřejně doporučuju blogy, ňůsletry, knihy a další mudrosery kolegáčků.

Čím dál častějác taky dělám prostřední(č)ka. Zrovna včera se mi jedna nenahraditelná copygyně vozvala, jestli prej nevim vo někom, kdo by ji nahradil. Místo fakače jsem zvedl prst pozornosti, pošťoural se jím v kebuli a rozezvučil tam-tamy. První rande nenahraditelný s plnohodnotnou náhradou proběhne prej po neděli.
 

Když doporučíte kolegu, nezatloukáte tím rakev vlastního podnikání. Proč?

✅ Seniorních kopíků na volný noze, který maj veřejnou prezku na netu a zároveň volnou kapacitu, je fuckt nedostatek. Votázka u nich není: Budu mít práci?, ale: Pro koho se rozhodnu pracovat a koho budu muset poslat vo dům dál. 

✅ Každej jsme trochu jinej. Někomu nesedí mačo stááájl. Jinej si s takovým kliošem bude náramně notovat. Je děsně fajn, když se při spolupráci čovek nemusí na sílu tlemit něčemu, co v jádru z duše nenávidí.

✅ Elegantně se tím vyhnete tématům (třebas masnej průmysl) a outvarům (třeba socposty), který (už) neděláte. A teď nejlepšejší důsledek všech tří předchozích bodů. Ta-dááá...

✅ Vyzobete si fuckt jen takovou prácičku, co vám sedne jak zádel na mísu. Tak proč si vzájemným přenecháváním poptávek nevyladit klientský portfólio ke všestranný spokojenosti?

✅ Vrátí se vám to jako buzerant (nebo jak se tomuhle 🪃 řiká). Ale to je spíš příjemnej bonus. Určo se do kvalitního holportování nedá jít s ňákým kalkulem.  
 

Na co si dávat doporučovacího majzla

Doporučování vypadá jako brnkačka, jenže zdání klame. Fuckt to není jako pozvat holku do kina. Teda aspoň pokavaď si tím nechcete kurvit vlastní reputaci. Mně to taky nedocvaklo hned. Prozřel jsem až po týhle příhodě.

Před pár lety se na mě vobrátila nadprůměrně známá copygyně s prosíkem vo přehazování nadbytečnějch poptávek. Tož jsem ju jednou doporučil, když jsem si myslel, že by to mohlo bejt to pravý vořechový.

Úvodní komunikace na dálku prej ÓKáčko. Domluvili si na ní vosobní setkáníčko. Na něj ale copygyně jaksi nedorazila. Bez vomluvy. Bez náhrady. Bez jakýhokoliv dalšího kontaktu.

No, co si budem. Nikdo nemá zapotřebí, aby takovýhle manýry byly byť sebemíň spojovaný s jeho ménem. Tož fčíl to dělám zodpovědnějác. Doporučuju jen kolegáčky, za který bych fuckt strčil hnátu do plamenů. Anebo dávám jen vobecný tipy na týpky a týpkový, vo kerejch vim, že se zabejvaj danou formou nebo tématem, ale přidávám důležitou poznámku, že s nima nemám vlastní zkušenost.

Jo, a taky se lidí pak ptám, jak se doporučenej kolegáček vosvědčil, abych případně moh zase vo fous vyladit doporučovací seznam.
 

Když se dělíme vo poptávky, proč to nedělat i s know-how?

Fčíl teda už víme, že si nekonkurujeme. Ale pořád se málo inspirujeme. Říká se, že jen 1 % uživatelů netu zároveň taky ňákej vobsah vytváří. Zbytek sou jen konzumenti. Je to škoda. A zároveň skvělá příležitost vobohatit svět a třebas tím aji přijít k lepšejším kliošům.

Někdo se vo zkušenosti nedělí, páč se bojí, že by ho někdo napodoboval. (To už bych musel mít tři řitě epigonů.) Jinejm se do toho zase nechce, páč je to děsná dřina. (To potvrzuju.) Ale jsou aji jiný cesty než psaní blogů, podcastování nebo jůťůbování.

Chcete na vlastní kokos zažít výhody stavu, kdy si profíci nekonkurujou, ale těžej ze vzájemný spolupráce? Založte si ňákej mini spolek podobně naladěnejch člobrdíků, sdílejte mezi sebou svý nou-hau a uvidíte, kam vás to vystřelí. Čestný copypátečnický!
 

Mladej podnikatel hází vidle do zažitejch pořádků. A já mu v tom fandím

Rošťák Jirka na svým Linkáči před čtrnácti dnama postnul zamyšlení s názvem Mít klienty na doporučení není úspěch. Plave tím dost proti silnýmu proudu podnikatelů, kteří kolikrát nemaj ani svůj web a chlubí se tím, že všechny kšefty dostávaj přes doporučení.

Nebudu tu papouškovat Jiříkova slova (přelouskat si je můžete tu). Jen na sebe prásknu, že jeho názor dost rezonuje s mym mozkem. Vostatně jsem moc rád, že většina kliošů si mě našla sama – přes web, blog či jiný zářezy zvěčněný pomocí jedniček a nul.

Jo, a není to vůbec v rozporu s mejma předchozíma chvalozpěvama na doporučování. Klioši získaní na doporučení bejvaj fajni a většinou je u nich snadnější proměnit poptávku v zakázku, páč vaše kvality za vás už prodal někdo jinej. Rozhodně ale nejni dobrý spolíhat jen a pouze na WOM. To by taky čovek nemusel mít do tý Mouth ani co dát.
 
 

Přežvejkáno & šmakovalo

Copy Reels – Na Instáč mě moc neužije. Ale když tam vobčas juknu, dycky mě pobavěj krátký videjka vod Verouše Maleňáků. Není to žádná raketová věda – prostě prima fórky z copy života na vodlehčení. Dřífff něco podobnýho točila aji Petrucha Vickovic. Ta ale už přehopsla primárně na jinou video strunku, i když vobčas to ještě pořád proloží ňákým fórkem. Tož třebas to vobě copygyně vezmou jako milý pošťouchnutí a pro potěchu starýho Ajfelníka zase něco ftipnýho natočej. A kdyby vostatní čtenářstvo ráčilo věděti vo něčem podobnym, dejte mi plýýýs vědět. Možná bych dal IG třináctou šanci.
 


Pěkně vostrý definování tonality – Ninuš Tužková to v ořezávátku svý copy kariéry roztáčí fuckt výbordelně. Její sexce Kolegům má už tři pořádně hluboký zářezy. Lovískuju hlavně ten vo ladění tonality a hlody typu suchor (jakože vopak humoru) nebo vokopich. A je děsně milý, že to vše NTvP dává k vokamžitýmu stažení = bez zadávání mejlů a dalších zdržovátek. Možná to tak ale nebude na věky. Tožhttps://www.linkedin.com/posts/rostecky_podnikani-navolnenoze-freelancing-activity-6975392036854087681-0KeK?utm_source=share&utm_medium=member_desktop stahujte, dokavaď můžete!

 

Wifikundace

Craft pro Wydle – Už skoro 20 let si vedu databázi Fšeho. Házím do ní podklady pro tvorbu, tipy na zajímavý čtení, výcucky ze čtiva, nápady na nový projekty. Mám v ní Pochvalník aji Deník dobrej chvil. Teď v ní ťukám i cosi jako můj první e-book pro kopíky (ale netvrdím, že něgdá vynde). Házím si tam ale aji nepracovní věci – cestovatelský tipy, lifehacky, kurýrování zdravotních neduhů, zahradničení a tak dááál. Dlouho tahle databáze trůnila ve OneNotu. Poslední dva roky ju ale plním ve fajne appce Craft. Je na ní boží hafo věcí, ale kdybych měl zmínit jedinou, je to supr ízy prolinkovatelnost mezi jednotlivejma poznámkama à la Zettelkasten. Dříf byl Craft jen pro jabkaře (a vloni dostal vocenění Mac App of the Year), ale v zazáří wotevřel wokna aji milovníkům Wydlí. Navíc pokavaď máte školního mejla, můžete ještě dnes požádat vo Pro verzi na pět járů zadarminko.
 


Opravidlo – Tuhlenc jsem na jednom online copy školení (Jo, aji na starý kolena se furt vzdělávám. A jak rád!) kápl na nástroj, kerej se tváří tak trochu jako český Grammarly. Normálka takovejm udělátkům moc nevěřím, ale u Vopravidla mě zaujalo, že v něm maj prsty aji vědátoři z akademie. Fajn je taky to, že u některejch návrhů přímo vodkazuje na výklad v příslušný kapitolce v online Příručce. Šag zkuste a uvidíte.

 

Sdílená radost aka Chlubeníčko

🎧 Kouzlení se slovy 2 zadáčo pro všechny – V květenci jsem tu skákal radostí nad tím, že Audiolibrix vydal druhej díl audio verzičky mýho blogísu. Tenkrát jste se k němu mohli dostat jen jako cálující členstvo jejich klubíku. Tři měsíce vod premiéry jsou ale fuč a fčíl si sedmičku blogískovejch článků může pustit do oušek zadáčo ouplně každej.

 

Malá domů

Takhle pomáhám kolegáčkům copywriterům. 

🌀 Mastermind – Je v plným tryskoproudu. Další běh plánuju až za rok. Ale flek si můžete buknout už teď.

💰 Kurz Cenotvorba pro copywritery (nejen) na volný noze – Už třetí turnus začne nejspíš v ounoru. Na čekačce je dost lidí. Tož se k nim můžete přidat, ať se jako první dozvíte, až spustím přihlášky.

📈 Mentoring – Konstruktivní dialog, kterej vás posune na vyšší level. Kolegáčkům při něm nejčastějc dávám konstruktivní zpětnou vazbu na jejich tvorbu, ale řešíme spolu třebas aji cenotvorbu či zefektivňování copy procesů.

🧠 Konzultace – Chcete jednorázově probrat ňákej copy problémos? Žádná probléma! V poslední době se mnou kolegáčci řešili třebas zdražování, vstupní analýzu, ukončování spoluprací, ale taky zpětný vazbičky na jejich projektíčky.

 

Tož milej zlatej, byl bys happy jak dva grepy, kdyby ti tohle psaní taky chodilo? Stačí se upsat tutaj. 👇

 

 

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?