Copywriter Roman Věžník a jeho copyvěž
30. 6. 2022
Siri to zhltne za 11 minut. A vy?

Milej zlatej #18: Princip Věžovce v copywritingu

Nejdřív sem vám to tu chtěl hezky pěkně sepsat slovo vod slova. Ale DáŠa tuhle naříkal(a), že už všechny ty ňůsletry ani nestihá číst a že prej máme vyhlásit letní rozesílací volno. Tož když máme za pár minut ty prázdniny, vyřešil jsem to šalamounsky, v souladu s tématem a v duchu tvrzení, že jeden amatérskej vobrázek vydá za tisíc profi slov.

 
Princip Věžovce v copywritingu
 

Přežvejkáno & šmakovalo

Ňůsletrovej podkást – Kavkáč nedávno přesunul svůj výbordelnej newsletter vo ňůsletrech na Substack a navrch rozjel aji audioverzi svejch mega dobrejch postřehů, rad a tipů. Je to krátký, dobře se to poslouchá a navíc je to takovej prima výběr fuckt toho nej. Prostě taková ňůsletrová BestOfka. Takže jestli vás doteďka vod čtení Martinovejch mouder vodrazovala dýlka jeho letrů, díky podcastu se už nemůžete vymlouvat ani na tohlencto.
 

WTFisNFT – Asi takhle. Poslední dobou jsem se začínal cejtit trochu jako geront. Svištěly kolem mě termity, u kerejch sem nevěděl, jestli je mám rovnou brát jako urážku nebo zkoušet gůglit jejich význam. Vyděsilo mě to. Tož jsem si řekl, že musím udělat něco proto, abych se udržel ve vobraze.

Jako na zavolání se koncem června zrodil projekt Evy Žáčkový, kterej slibuje, že bude průvodcem po světu NFT pro tvůrce a smrtelníky. Potrvá celýho půl roku a kromě nou-hau nabídne taky šestici autorskejch NFT a hafíčko dalších výhod. Vo NFT jsem toho už dost četl, slyšel a něco málo i napsal. Pořád ale nevim, co si vo něm myslet.

Tož jsem hupnul k Žákajdě do toho jejího průvodce. Už jsem si zprovoznil peněženku a dostal do ní svý premiérový eNeFTýčko. První dojmy? Zatím za projekt píšu Evě do žákajdy jedničku. Kdybyste se chtěli přidat do NFT party pro tvůrce, máte na to už jen 14 dnů. Nejrychlejšímu NFT chtíči navíc házím do placu kód na 22% slevičku (ROVE22). Fuckt za tím není žádnej affil. Evucha kód stvořila přímo pro mě. Ale já její fajnový úsilí chtěl podpořit na max, a tak jsem si kurz vobjednal za plnou cenu. Ta je ale i tak dooost přívětivá.
 

Wifikundace

Editorská pomocnice Kiki – „Lidem myšlení, dřinu strojům!“ zvolal Michal Kašpárků v LinkedIn postu, ve kterým představoval script, kerej pomenoval po svý ženě Kristýně. Během nanosekundy vohodnotí váš text. Vyplivne základní statistický údaje typu počet slov, znaků, normostran či doba čtení. Vypíše nejdelší slovo, nejdelší větu, souvětí s největším penzem interpunkcí... Pro spisovatele skvěle vohlídá, jestli nemají za každou citací samý řekl, řekl, řekl. Kontroluje floskule (Můžete si do seznamu přidávat další vošklivý slůvka.), zdvojený slova, typografický chyby nebo správný použití slovíček díky a kvůli. Chvilkový trápení s Pythonem (Základy jsem se naučil tu.), ve kterym script běží, rozhodně stálo za to. Dík jak býk, Michale!



Široký bezstránky v Google Docs – Možná to znáte taky. Píšete texty na web, a zrovna když to nejmíň potřebujete, další řádek vychází na novou stránku. Je to blbý, páč pak tak hezky nevynikne celkovej kontext. Holt přerušovaný čtení je skvělý asi tak jako přerušovaný souložení. Co s tím? Buď jako kašpárci začnete bouchat do entru nebo zadávat počátky novejch stránek, anebo svý Googlí dokumenty přepnete do bezstránkovýho širokýho formátu. Naprostá slast! Vplujete do ní snadno: Soubor → Nastavení stránky → Bez stránek. A klidně si tenhle bomba formát můžete hnedka hodit jako výchozí.



Nejostřejší tahák pro (pře)textování webu – Hlavně nekopíci a začínající copýtka vocení pracovní listy Ninuš Moravcový. Pomocí pěti kratičkejch diagramů budou mít hned jasnějác, jak vo web copy uvažovat, a na co při datlování nezapomenout. Díkec za každou užitečnou věc, vo kterou se podělíme s kolegáčky!

 
 

V červnovi jsem vyproducíroval

Přihláška do soutěže Živnostník roku – Na začátku květence mi spadla brada. V inboxu jsem našel info vo tom, že mě freelance guru Robert Vlach nominoval do klání vo Živnostníka roku. Připadalo mi to dost předčasný. Asi tak jako kdybych z pátý třídy šel k matuře. Zároveň to ale byla tak curevsky velká pocta, že jsem na to prostě nemohl hodit bobek a do tvorby přihláškovejch podkladů sem investoval 25 hodin. Nejvíc času schramstlo 100sekundový videjko. Tož jsem si říkal, že vám v úvodním vobrázku Milýho a zlatýho aspoň naťuknu, jak jsem ho pojal.

Velký šance si nedávám, páč většinou se v soutěži daří výrobcům. Dost mě ale překvapilo, jak moc užitečný bylo vodpovídání na 12 votázek pro mě samotnýho. Hafo věcí jsem si ujasnil a poupravil i některý plány. Není nutný vyhrát, ale zúčastnit se zní často jako provařená floskule. Ale tentokrát to tak díky přihláškovýmu prozření fuckt cejtim. No, každopádně palce, ukazováčky, malíčky i prsteníčky mi držet můžete. Jen ty fakače si dyštag nechte na jindy, ju?



Copy zvonění 2 – Druhý online setkání spřízněnejch kopíků se neslo v duchu Q&A. Probrali jsme třebas to, jestli budeme mít během hospo krize co žrát, jestli nás vo džob připraví AI, jak naložit s kritikou vodevzdanejch textů, jak kliošům voznámit zdražování nebo prázdninovej útlum práce. Jo, a taky jsem ukázal Kiki v akci. Patříte do gangu kolegů, keří už někdy využili mejch služeb pro copywritery, ale vo Zvonění slyšíte prvně? Tož mi určo písněte. Na podobný akcičky a so FB grupy totiž máte přístup ouplně zadac!

 

Malá domů

Takhle pomáhám kolegáčkům copywriterům:

🌀 Mastermind – Malá skupinka, velká důvěra, ještě větší pokroky a hafo AHA momentů. Toť stručná karakteristika copywriterskýho online mástrmájndu. Další běh startuje v září a jsou v něm už jen 2 volný místa. Příště se dveře mástrmajndu votevřou zase až za rok. Jo, a na webís jsem doplní pár prvních vohlasů vod absolventů.

📈 Mentoring – Konstruktivní dialog, kterej vás posune na vyšší level. Kolegáčkům při něm nejčastějc dávám konstruktivní zpětnou vazbu na jejich tvorbu, ale řešíme spolu třebas aji cenotvorbu či zefektivňování copy procesů.

💰 Kurz Cenotvorba pro copywritery (nejen) na volný noze – Makáte na svejch copy dovednostech? Supr! Ale nezanedbáváte svý podnikatelský skilly, díky kterejm byste třeba mohli makat míň za víc peněz? Jestli to zní jako váš sen, tak vstávejte! Do vysněného světa vám totiž můžou pomoct cenotvorbový wifikundace, který vysvětluju v 4týdenním online kurzu.


Tož milej zlatej, byl bys happy jak dva grepy, kdyby ti tohle psaní taky chodilo? Stačí se upsat tutaj. 👇

 

 

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?