Milej zlatej 15 | Nepracuju nemravně málo?
31. 3. 2022
Siri to zhltne za 18 minut. A vy?

Milej zlatej #15: Nepracuju nemravně málo?

Čekáte historku vo tom, jak volnonožci makaj víc než pan ministři Havlíček? Zklamu vás. A sorry jako musí zaznít i v případě, že byste se chtěli nachytřit, jak zatočit s workokotholismem. Vo tom si počtěte třebas u Mišééél. Taky jsem kdysi makal po nocích a jel jak tryskohroch, když „bylo třeba“. Poslední roky jsem ale spíš řešil jinou votázku: Nemakám nemravně málo?

 

Lesk a bída trackování

Tahle votázka se mi poprvý do kebule nejspíš vloudila kvůlivá tomu, že si pracovní čas celkem poctivě trackuju. Má to hafo přínosů – mluvil jsem vo nich třebas v tomhle videjku. Jenže při pohledu do statistik se vobčas čověk může začít podezírat z lenosti: Lemro, tos fakt dneska vytrackoval jen 5 hodin a včera dokonce pouhopouhý 3 hoďky? Kůže líná, lidi ve fabrice makaj vosum v tahu, anebo jedou rovnou dvanáctky!


Co je, a není práce?

Vono totiž celý to trackování je dobrej slouha, ale zlej pán. Čovek v něm vidí jen čistej čas bez čůrpauz, kerý se zvlášť u prostatiků můžou protáhnout jak tejden před splatností faktur. Navíc u nás volnonožců je vobčas těžký rozhodnout, co ještě práce je, a co už práce není.

 

Pracuju, když...

  • teď tvořím tenhlenc ňůsletr?
  • komunikuju s poptávajícíma?
  • fakturuju?
  • se vzdělávám?
  • mě vosvítí nej nápad na slogan ve sprše?
  • se věnuju vlastnímu marketingu?

Já bych na všechny puntíky do puntíku vodpověděl JO. Ale zároveň mi všechny rozhodně nezáří v historii trackování. Takže to máme první zkresleníčko. 
 

Čistej čas kontra cígoccino

Nechcu bejt zlej, ale ani bezmráčkově sluníčkovej. Prostě to řeknu votevřeně. Třináct let jsem byl zaměstnanej na full-time a dalších pár let měl nějaký to DéPéPéčko. Navíc i na volný noze vobčas čověk na vlastní kukadla vidí, jak to v některejch firmách či agoškách chodí. Můžou to bejt fanfárový podniky, ale většinou se v nich najde aspoň jeden nemakačenko a pár dalších člobrdíků, kerý se rozhodně nepředřou.
 
To máte vejlet do kuchyňky pro kapučínko. Tam potká kolegáčka, se kterým nutně potřebuje probrat nevodklanou pracovní věc. Jenže líp jim to bude myslet na svěžím vzdoušku u cíga. Ťap ťap. Hele, ale vlastně teď máme pauzičku, tak prácu proberem pak v kanclu. Co říkáš na ten včerejší fotbal? Cestou zpátky si ještě skáknou na wécko. No, a u kompu se musej nejdřív rozehřát, a to je přece nejlepšejší během čumendy na sockách. Trochu se mákne, pak se příjemně protáhne obědová pauza, páč v putyce byla fronta jako kráááva, aspoň jednou se zopákne cígoccino z dopoledka a vosmička práce je na světě!   

Kolik čistýho času takovej zaměstnanec vodpracuje? Jakou kvalitu vodvede? Vím, že je to paušalizování, a taky znám věrňáky, kteří poctivě dřou neplacený přesčasy. Jen tím vším chci říct, že vosmihodinová pracovní doba může bejt pro volnonožce kurevsky nebezpečnej introjekt, kerej může vyejakulovat do pocitů provinění, depek, přepracovanosti nebo vyhoření. Tož je dobrý si vobčas připomenou, že 3 čistý hoďky koncentrovaný práce většinou daj lepší vejsledek než rozplizlej dvojnásobek času.

 

Není hodina práce jako hodina práce


Tenhle tejden jsem na Linkáči zachytil trefnej koment Markéty Karmanový. Mimo jiný v něm psala: „Mám zkušenost, že člověk, který si řekne 1.200Kč/hod udělá práci s jistým výsledkem za hodinu, člověk, který si za stejnou práci řekne 600Kč/hod ji udělá za 2 a s nejistým výsledkem, který musím kontrolovat a pálit na tom svůj další čas.“ 

Přesně! A přesně v tom taky číhá další past seniorní práce. Za hodinu toho zkušeňák zvládne vopravdu víc než eléf. Jenže ho to většinou taky stojí víc energie. Během tvorby totiž nelítá do vedlejšího kanclu, aby se tam s každým textovým pšoukem poradil, a nemusí ani nejdřív vohryzat půlku tužky při přemejšlení, jak to vlastně udělat. Zkušeňák sedne a koncentrovaně jede.

Vynaloženou šťávu pak ale musí dostat zpět, aby mohl jet aji zejtra a pozejtří a popo. A co si budem. Po čtyřícítce už čovek nemá tak zázračnou regeneraci jako ve dvaceti. A tak je úplně v cajku mít tenhle refrešovací koeficient 1:1. Na hodinu práce hodina vorazu. Zkušeňák maká 4 hoďky denně. Elév klasickou vosmičku. Klioš oběma zaplatí stejný love, ale vod matadora většinou dostane navíc vo dost lepší kvalitu.


Fakturovatelnej čas a dobrej pocit – toť, voč tu běží!

Když jsem si to takhle všechno v hlavě sesumíroval, řek jsem si: TVL! Co řešíš? Uživíš se? Báječně! Tož si řekni, jestli chceš víc dřít, abys mohl dva tejdny v roce tapetovat zdi socek plážovou exotikou, anebo ti vyhovuje takový to líný podnikání, kerý vlastně vůbec líný není, ale máš díky němu hafo času na rodinu, spinkání i zálibičky.

Jsem trochu netypickej chlap (jak jsem naťukl už dříf): dám dost na city a pocity. Ale vím, že ty vobčas můžou klamat. Tož jsem na to šel vod lesa a pocitologii zkombinoval s tvrdou řečí čísel. Jasně jsem si vykalkulačkoval, kolik hodin fakturovatelný práce musím na konci měsíce mít, abych se uživil. K tomu jsem hned přihodil orientační info o tom, kolik fakturovatelný práce je to tejdně. Pak jsem si to samý ještě vypočetl pro variantu nejenže se uživím, ale mám se královsky

No a co s tím? Když mám pocit, že toho psaní už bylo tenhle tejden dost, mrknu do Clockify a hnedka vidím, jestli si fuckt můžu dát voraz, nebo bych měl ještě máknout. Jak si většinou vedu? Když zrovna slůně nestůně nebo nedovolenkuje, tak mi v tabulce svítí zelená na znamení toho, že si vedu královsky. A když čovek ví, že na královský živobytí mu stačí míň než 3 fakturovatelný hoďky denně, tak si přestane připadat provinile či líně. 

Navíc díky tomu všemu mám dost času na vlastní projektíky. Je dost příznačný, že na ně má čověk chuť a sílu skoro vždycky. A kdybych se třebas jednou nakrásně dostal na metu z knihy 4hoďkovej pracovní tejden? Tak co jako? Žádná provinilost! I to bude naprosto v pořádku. Vždyť jen sklidím ovoce toho, co jsem před mnoha járy zasadil a další roky to pečlivě piplal a vopečovával.
 

Přežvejkáno-šmakovalo


Jak přidat do FB postu čudlík a neplatit reklamu
Tuhle wifikundaci na svým blogísku popsala Janče Skalkovic v hezkým step-by-step návodu. K čemu je to dobrý? Když na fejsu nasdílíte článek normoš způsobem (= prdnete do postu URL adresu), dost vám to sníží už tak žalostnej orgastickej dosah. Ale když to vobejdete skrzevá reklamácký tlačítko, zůstanou aspoň ty žalostný dosahy. Vyzkoušeno na vlastní fan page. Verze s tlačítkem má dvojnásob lepší statistiky. Ale ty i tak stojí za 💩. Aspoň že za to čovek nemusí platit. Ten čudlík se totiž u postu vokáže, i když máte reklamu jen jako koncept. Vodvrácená strana čudlíku: vejsledek je uživatelsky trochu nepřívětivej. Pokud někdo klikne na fotku, nedostane se na článek, ale fotka se jen zvětší. Cesta na článek vede jen skrzevá čudlik. No, budu dál testovat.

🔘 Čudlíkuj hyr

 

Wifikundace

Vodkaz na zvýrazněnou pasáž webu – Chcete kámošovi poslat vodkaz na nějaký webový info, ale není nutný, aby četl celej článek? Nebo jste kliošovi na šopu vobjevili ňákou textovou kokotinu? Označte ju, ťukněte do ní pravým myšidlem, vyberte možnost Kopírovat odkaz na zvýraznění a takto získanej link pošlete. Co vim, tak to funguje jen na Chromu a Edžu. Ale i tak dobrý. Tož zkusme: Mrkněte na porn..., ehm, erotickou pasáž mýho blogu.


Konzultačka s finanční mentorkou [no ads, just life] – Kdo šetří, má za tři. A kdo má finanční mentorku Lucii Krausovou, ten má klidně i za třicet. Přesně to se poštěstilo mně. Jediná hoďka konzultace s Luckou mi ušetřila třicetinásobek toho, co jsem za ni zacáloval. Začalo to nevinně. Vloni sem si přečet tenhle článek vo tom, že přes prázdniny můžu bejt pro zdravotní pojišťovnu branej jako OSVČ na vedlejšák. A fakt že jo! Letos jsem se vo tom před Luckou mezi řečí zmínil a vona mi povídá: Dyť to můžeš mít celej rok. Slovo dalo Google Meet a pak už jen stačilo, když jsem Lucii nasdílel vobrazovku. Vedla mě po ní hezky za ručičku a za chvíli jsem už měl ve Vitakartě naťukanou žádost vo vrácení přeplatků. Pak už jen jeden bububu telefonát vod jinak milý paní z OZP, že to jako není standard, ale penízky už mám na účtu. Teda spíš jsem měl. Než jsem si za ně musel pořídit novej počítač, páč jsem si, kokot stará, na ten předchozí na dovči vylil čaj při sledování olympýskýho propadáku českej hokejistů.

TripMode – Online meetingy za časů korony byly u mnoha volajících poznamenány nekvalitním netovým připojením. Jasný, někdy to bylo tím, že ve vedlejším pokoji jela děcka online školu. (To jsem si tak trochu sobecky vošéfoval na routeru nastavením rychlostních priorit pro mý pracovní stroje.) Ale dost často wifi hapruje, anžto se vám zrovna zároveň synchronizuje G disk, aktualizuje ta či vona aplikace, nemluvě vo tom, kolik toho běží na pozadí, aniž by vo tom člověk měl páru. Na tohle je skvělá švýcarská wifikundace TripMode. Jak napovídá název, původně byla určená k něčemu jinýmu, ale... Vo co de? V appce mám nastaveno několik režimů. V každým z nich pak jasně dáno, který prográmky během danýho režimu mají přístup k netu. Když třeba volám, tak je to typicky jen Chrome a popřípadě i volací appka, nejedu-li zrovinka call v Meetu. Ostatní appky mají v tu chvíli smůlu a nežerou rychlost netu. Za TripMode se jednorázově platí pár kaček. Umí toho ještě víc a o dovolený vám dost pomůže ušetřit data. Používám ho víc než 5 let a spokojenost!

 

Šifrohračka

Příští tejden se chystám na TMOU! Nejslavnější šifrovačku v Čé-eR. Tož mě dneska za kuropění napadlo, že bych místo klasickýho kominickýho textu (to byly ty vobrázky skoro ouplně nahoře každýho ňůsletru) moh vytvořit í-zy šifru pro milý zlatý čtenáře. Je tam! Vyluštěno? Písněte mi! Řešení příště, ju?

P. S. Kdyby vás šifrování chytlo, do týmu hledáme minimálně jednu posilu. Tož kdo s námi projde Tmou!? Uvidíme. ;-)

 

Malá domů

Takhle pomáhám kolegáčkům copywriterům:

Zvonění #1 – Premiérové online sdílení zkušeností a vobrazovek proběhne koncem dubna a bude na téma Placené aplikace, které copywriterům usnadňují práci. Akcička je zadac, ale dostanou se na ni jen absolventi mejch kůrzů, mastermájndů, konzultaček či mentoringu. Že něco z toho máte za sebou, ale vo akci nevíte? Mrkněte do naší FB skupiny. A pokud v ní ještě nejste, písněte mi.

🌀 Mastermind – Malá skupinka, velká důvěra, ještě větší pokroky a hafo AHA momentů. Toť stručná karakteristika copywriterskýho online mástrmájndu. Další běh startuje v září!

💰 Kurz Cenotvorba pro copywritery (nejen) na volný noze – Do online kurzu se dá furt hlásit. Bude přístupnej až do května. Další termín vypíšu nejdřív na podzim.

📈 Mentoring – Konstruktivní dialog, kterej vás posune na vyšší level. Kolegáčkům při něm nejčastějc dávám konstruktivní zpětnou vazbu na jejich tvorbu, ale řešíme spolu třebas aji cenotvorbu či zefektivňování copy procesů.

Tož milej zlatej, byl bys happy jak dva grepy, kdyby ti tohle psaní taky chodilo? Stačí se upsat tutaj. 👇

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?