Milej zlatej 14 | Mír!
28. 2. 2022
Siri to zhltne za 6 minut. A vy?

Milej zlatej #14: Mír!

Dneska žádný srandičky. Začátek ounora mi znepříjemnil cocovid, jeho konec cocot z CCCP. Tož tentokrát trošku jináč, ju?

Ňák mi nejde dělat, že se nic neděje. Zároveň ale nejde ani dělat, že nemusím či nechcu nic dělat. Moc hezky vo týhle situaci psala Inka Dachů (FB verze s komenty tu). Navíc na tohle téma fčíl chystá aji minikongres zadac.

Dost jsem přemejšlel, jak nejlíp v rámci svejch možností helfnout. Fyzickou pomoc jsem po sérii zdravotních šlamastyk vyloučil, páč bych při ní nejspíš nadělal víc škody než užitku. Materiální pomoc jsme s ženou a dětmi odeslali o vejkendu.

Ale furt jsem řešil, jak pomoc ještě krapet víc. A tak jsem nakonec vyhodnotil, že nejlepšejší bude, když budu dál dělat to, co umím nejlíp. Psát. A díky tomu si moci dovolit posílat finanční podporu, kerá asi bodne nejvíc.

Dosavaď jsem si 10 % z každý zaplacený faktury hnedlenc vodkládal na spešl oučet na horší časy. Jenže ty mají fčíl na Ukrajině. Proto v březnu přesměruju tyhle platby na podporu týhle těžce zkoušený republiky.

Konkrétně to rozdělím podle aktuální situace. Část pude neziskovkám, kerý dokážou s darama nakládat co nejefektivnějác (Čovek v tísni a tak). Něco pošlu napřímo na podporu nezávislýho ukrajinskýho tisku (třebas https://kyivindependent.com/).

Tohle nemám ze svý kebule. Vděčím za to autorce ňůsletru B_orNot_2B Copy Digest Evě Žáčkový, s kerou jsem to řešil, páč pro mě nedávno vobjevila takzvanej efektivní altruismus. Evin manžel mi sepsal prima povídání vo tom, kerá pomoc má podle jeho pozorování největší dopad, a přidal taky pár užitečnejch linků.

Vyzdvihl bych hlavně článek It is Effectiveness, not Overhead that Matters. Je totiž fuckt ku.va rozdíl, jestli čovek za stejný prachy pomůže jednomu člobrdíkovi nebo dvěma stovkám lidí.

Pár dalších postřehů a tipů sdílela Eva na svým LinkedInu. Dost mě tam chytla myšlenka, že pomáhat je gut, ale měli bychom si rozložit síly na dlouhodobou pomoc. 

Tož začínám březnovou akcí 10 % z každý zaplacený faktury pro Ukrajinu. Dál se uvidí. Nejradši bych samozřejmě byl, kdyby v dubenci už žádná pomoc potřeba nebyla. Ale to je asi bohůmžel pravděpodobnější, že někde zmerčím koně zvracet v barvách ruský trikolóry. :-( 

No, a kdybyste náhodou chtěli zabít dvě mouchy jednou fakturou, mám pro vás 2 byznysový tipy:

  • Podpultovka pro copywritery: Na jaře může začít další copy mastermind. Zatím jsem ho veřejně nikde neavizoval, ale už mám 3 zájemkyně. Zbejvaj tak 2 volný fleky. Jak mástrmajd probíhá? To se dozvíte tu. Co se týče termínů, tak bychom se viděli v dubnu až červnu, přes prázdniny bychom si dali voraz a pak navázali druhou půlkou v září až listopadu.
  • Pomůcka pro člobrdíky poptávající copywriting: Kdybyste si třebas chtěli vobjednat slušný i slušivý textíky vode mě či jinýho seniorního kopíka, dal jsem dohromady vosumnáct tipů, kerý vám pomůžou sepsat dobrou poptávku copywritingu, a navrch k tomu přidal i checklist. Jo, a pokavaď jste taky copyta, klidně na článek vodkazujte svý poptávající. Nebojte, krást vám je nebudu. ;-)


Tož se všichni držme a věřme, že v březenci vám už budu moc poslat klasickej Milej zlatej ňusletr!

 

Tož milej zlatej, byl bys happy jak dva grepy, kdyby ti tohle psaní taky chodilo? Stačí se upsat tutaj. 👇

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?