Milej zlatej č. 13: Připravuju podnikání na svou smrt
31. 1. 2022
Siri to zhltne za 14 minut. A vy?

Milej zlatej #13: Připravuju podnikání na svou smrt

Tož nebojte. Zatím cestu do věčnejch lovišť neplánuju. Ale víte, co se říká: Když chceš rozchechtat bohyni, pověz jí vo svejch plánech. A určo jste už slyšeli aji to rčení vo tom, že neznáme, dne, hodiny ani nanosekundy.

No a přesně tohlencto jsem si intenzivnějc, než mi bylo milý, uvědomil vloni v listopádu, když jsem se z ničeho nic podruhý v životě voctnul ve špitálu. Sestry na mě byly děsně hodný. Jen dělaly bu-bu-bu. Prej když vstanu z betle, může se mi cucek v plicích urvat a bude po mně.

Dneska si myslím, že krapet přeháněly. Ale raději jsem na tý skoro smrtelný posteli nahonem naposílal ženě pěknejch pár peněz, aby s těma třema milovanejma harantama na krku měla z čeho žít, než se vyřídí kurvaholkygutentag aneb dědictví.

Až pozdějác mi docvaklo, že kdybych fuckt natáh bačkory, bude setsakra těžký vyřešit závazky a pohledávky z mýho podnikání. Heslo do mýho písidla znám jen já a hádám, že by mi ženuša do márnice nešla vodřezávat ztuhlej prst, aby komp vodemkla přes prstID. No, a kdyby se jí i nakrásně podařilo vlízt do mýho MACka, stejně by něvěděla co a jak.

Holt v tomhle to maj firmy krapet lehčí. Mají všemožný ředitele, jednatele, majitele, prokuristy a další nepředstavitelný představenstva. A když se jeden z nich vodporoučí, druhej či desátej bude vědět co a jak. Ale co když z ničeho nic eksne sólo živnostníček? 

Milí zlatí, řeknu vám, že mě to začlo trápit ještě vo dost víc, když jsem v lednu spustil cenotvorbovej kurz pro kopíky. Říkal jsem si, že bych se asi v urně vobracel (než by mě ženuša vysypala v Modrý rokli, jak má nakázáno), kdybych tutaj měl nechat ty prima lidičky, kerý na sobě chtěli makat, dali mi důvěru i prašule, a já si pak ustlal v penálu, aniž bych dodal vše, co jsem slíbil.

Pak už mě to netrápilo, ale vyloženě sralo. A tak jsem začal googlit. Moc jsem toho nenašel. Něco si můžete přečíst tu, lepší info je tady. Ale furt to neřešilo mý největší trápeníčko = jak to vše mít za svýho nádhernýho života max zabezpečený a zároveň to pak co nejjednodušejc předat do správnejch chapadel po mým skonu. Naštěstí jsem si vzpomněl na dávnou poznámečku volnonožeckýho guru Vlašáčka vo tom, že appka LastPass neslouží jen k bezpečnýmu ukládání hesel, ale taky jako pojistka pro podobný případy, kerýma se teď celkem často zavobírá moja kebula.

Bim ho! Fuckt že jo! LastPass používám už roky. Ale zatím mě jakožto mlaďocha, kerej bude ještě aspoň 20 let v nejlepších letech, nikdá nenapadlo študýrovat tuhlenctu funkcionalitu. Letos sem ňák rychle zestárl či co a pustil se do toho.

Týhle wifikundaci se říká Emergency Access a fachá ňák takhle: Vyberete si člobrdu, kerýmu věříte víc než rypadlo mezi vočima, a přidáte jeho mejla do emerdžensy přístupu. Přijde mu vo tom í-mejlový echo. Když už LastPass má, přijme pozvánečku do pohřebního bratrstva a je vše vyřízený. Pokavaď LastPass nemá, tak si ho nejdřív zadara založí (vy teda pro funkcionalitu Emergency Access musíte mít placenou verzi = 3 éčka měsíčně).

Když vás pak třebas přejede parní trolejbus či jinej nesmysl, pověřenej člobrda vleze do appky, požádá vo přístup do vašeho LastPass prostředí. Vám hnedlenc přijde eSeMeSka a E-mil informující vo týhle žádosti. Když tu srážku s parobusem rozchodíte, tak žádost zamítnete a pověřenej člobrda se nikam nedostane. Musíte to ale udělat v limitu, kerej si nastavíte u konkrétního kontaktu. Může jít vo 3 hodiny až 30 dnů. Pokavaď žádost nevodmítnete, pověřenec vleze do vaší peněženky a díky tomu zařídí, abyste svůj nečekaný podnikatelský grande finale ustáli se ctí.

Právě proto je dobrý nemít v LastPassu jen důležitý hesla, ale taky užitečný info, kerý pověřenci pomůže tohle všechno zařídit. Já sám jsem na začátku těhlenctěch příprav. Ale už sem stihl naťukat inštrukce vohledně toho, co hnedka zrušit, co určo nerušit, po kom chtít prachy, komu je navopak vrátit, kerý úřady kontaktovat, abych nedostal posmrtný penále a tak. Bude to ještě chvilu trvat, než všechno domyslím a dopíšu, ale jak jsem s tím začal, tak se mi hnedlenc líp spí.

No a ať nekončíme tak pohřebně, přidám historku ze svý první hospitalizace. Vodehrála se v minulým století a mně tenkrát bylo sladkejch sedumnáct. Dochtoři mi vyřízli slepáka. Zřízenec dovez na pokoj.

Když sem se probral, šel jsem se normoš vyhrčet na záchod, kerej byl na pokoji. Ráno sestra pozvedla jakousi plastovou nádobu a divila se, že sem nebyl na wécku a že prej potřebujou moju močku. Tož když vodešla, vzal jsem tu plastovou flašku, vodkráčel s ní na hajzl a tam se do ní WechCal. V poledne byla sestra děsně spokojená. Až vo pár let pozdějác sem se dozvěděl, že ta flaška byl bažant a používá se přímo na lůžku. ;-)
 

Přežvejkáno-šmakovalo


Typologie hejtrů
Hnidopich, remcal, vysírka, vtěrka či mimoň. To je jen pár typů prudičů, který podle Nejvostřejší pentelky v penošu votravujou internetový diskošky. Ouplně živě vidím, jak hustě by vypadaly karikaturky týhle online havěti. Třebas je Ninuš Moravců časem do svýho blogpostu připastelkuje.
📄 Kukadla val tuhlenc


Copy Digest
Čuchám, čuchám skvělej copy ňůsletr! Má šmrnc i informační hodnotu. A hlavně voře pole v Čechách dosud nevoraný. Přináší totiž seroš vo eSeMeS kampaních. Na ty je Evina von Žáček, kerá za Dájdžestem stojí, nebo spíš asi sedí, machr. Tvoří je třebas i pro nejmenovanýho tele 🐮 voperátora s chemickým prvkem v názvu. Tak jako je Kavkáč informační must-hevák pro tvůrce newsletterů, bude nejspíš Eva must-hevkyně pro autory SMS marketingu.
📩 Ňůsletruj tu


Píárko se Sibiřankou
Povídání s Maruš Hákovic se točí primárně vokolo kopíkování pro socky, ale dozvíte se třebas i to, co by určo měl copywriter umět, jak se stát lepšejším, a jestli se specializovat nebo bejt Ferda Mravenec. Příjemnej poslech třebas na cesty.
🎧 Uši špicuj tutaj

 

Wifikundace

RemoveBG – Tahlencta appka vám během nanosekundy sama vodstraní pozadí z fotečky. Zůstane jen kukuč a případně tělo, tělíčko či těleso. Už vo ní teda vim leta, ale jeden kokot grafik (To byla jeho ofiko přezdívka, ne nadávka. I když...) mi kdysi říkal, že to funguje blbě a mám se to naučit dělat votrocky v pořádným programiču. Dopadlo to tak, že jsem na vodstraňování pozadí hodil bobek. Naštěstí sem vloni grafika vyčenžoval a Radek Zmítků mi tuhle appku připomněl. Funguje fajně. Takže jsem vlastně byl kokot já, že jsem tehdy poslech kokota grafika. Fčíl appku používám třebas na přípravu JůŤůb coverů Kouzel pro copywritery nebo na grafiku s referencema.

 

V ledenci jsem vytvořil

Copy zvonici – Bezpečnej plácek pro mý bejvalý i současný klioše z řad kopíků. Můžou tam požádat vo radu, zpětnou vazbu či vo pomoc další slušný copywritery. Můžou tam #fklidu přiznat, že něco neuměj, něčemu nerozuměj nebo si s něčím nevěděj rady.

Zvonice jedost vysoko v mý copy věži a dostanou se do ní jen kopíci, který využili mejch placenejch služeb. To samo vo sobě není stopro zárukou čehokoliv, ale zároveň to představuje fuckt silnej filtr na kretény. Ti se totiž mezi mejma zákazníkama nevobjevujou. 

Tož kdyby se k vám pozvánka náhodou nedostala, ale už jste někdá využili mý služby procopywritery.cz, tak dejte vědět, rád vám hodím vstupní lano.

 

Dík jak býk!

Vohlasy na minulej ňůsletr mě mega potěšily. Tolik milejch E-milů a zpráv přes Xichtbuk jsem zatím po žádným jiným číslu nedostal. Moc si toho vážím. Fšem sem vodepsal. Některejm vopakovaně. ;-)

Dokonce se vobjevily první pozvání na virtuální konvicu čaje, aniž bych tuhle novinku někde avizoval. Mega pozorný čtenářce jsem s díky poslal aji fotku čaje, kterej jsem si z jejího daru koupil na podporu tvůrčích buněk, a taky jí jako první prozradil, jaký bude hlavní téma tohodlenc ňůsletru.

 

Malá domů

Takhle pomáhám kolegáčkům copywriterům:
💰 Kurz Cenotvorba pro copywritery (nejen) na volný noze –  Do online kurzu se dá furt hlásit. Bude přístupnej až do května. Další termín vypíšu nejdřív na podzim.

📈 Mentoring – Konstruktivní dialog, kterej vás posune na vyšší level. Kolegáčkům při něm nejčastějc dávám konstruktivní zpětnou vazbu na jejich tvorbu, ale řešíme spolu třebas aji cenotvorbu či zefektivňování copy procesů.

🌀 Mastermind – Malá skupinka, velká důvěra, ještě větší pokroky a hafo AHA momentů. Toť stručná karakteristika copywriterskýho online mástrmájndu.

Tož milej zlatej, byl bys happy jak dva grepy, kdyby ti tohle psaní taky chodilo? Stačí se upsat tutaj. 👇

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?