Milej zlatej č. 11: Chyba. Šance helfnout, nebo impulz k hejtu?
30. 11. 2021
Siri to zhltne za 12 minut. A vy?

Milej zlatej #11: Chyba. Šance helfnout, nebo impulz k hejtu?

Vobjevili jste v textu někoho druhýho chybu? Tak určitě. Blbá votázka. Tož jinak: Co děláte, když vobjevíte na webu, sockách nebo v tiskovinách takzvanúúú felu?

Čovek má veskrze tři možnosti: hejtovat, ignorovat nebo pomoct. Pak tu sou pseudomožnosti typu navoko pomáhám, ale ve skutečnosti říkám, že autor je penisovník. Nejčastějc to vypadá tak, že pod článek či postík napíšu veřejnej koment ve stylu: A víte, že ve slově pipina se píšou všechna pÍčka měkký?

Když chce někdo vopravdu helfnout, dá autorovi echo soukromě. Sám jsem jen za poslední měsíc dostal minimálně 3 milý zprávičky vo mejch přešlapech: Všem jsem uctivě poděkoval. Fuckt si vážím jejich času, kerej mi nezištně věnovaly. Mohly se na nějakýho copy Rumburaka vykváknout, ale místo toho mi poslali soukromý hlášení. 🙏

Sám to dělám tak jak vony. Když chci někomu helfnout, napíšu mu přes mesendžra nebo pošlu Emila. Nebudu tu uvádět, kde všude jsem už kápl na chyby, ale byla to vobčas dost velký jména. Chybujou prostě všeci. Jak jste viděli, tak aji já.

Musím teda ale přiznat, že né každej to přátelský upozornění na chybu vocení. Ne že by se někdo dotčeně vztekal, co si to dovoluju. To zas ne. Jen tu a tam někdo ani nevodpoví, a někteří dokonce ani chyby nevodstraní. S takovejma příště už neztrácím ani nanosekundu.

A jak s člobrdíky či firmama, který nemusím? Ani ty nezesměšňuju. Ani je nehodnotím. Prostě jejich fely přejdu. Nestojí mi za to, abych s něma jakkoliv ztrácel čas.

Říkám si ale, jestli nás k veřejnýmu sdílení nedostatků tak trochu nevychovávaj nákupní servery typu Heureka, když nám posílaj žádosti vo hodnocení vobchodů. Vono je totiž vo dost jednodušší vyblít vše po kliknutí na hodnotící tlačítko než někde hledat kontakty pro soukromou zprávu.

A co vy a chyby? Hejtujete, ignorujete nebo pomáháte?

Výcucky ze čtiva

Jak stonat na volný noze

Cha! Tohle téma je (nejen) pro mě fčíl vysoce aktuální. Možná jste zaznamenali, že sem se v listopádu vypravil na inspekční štaci do nemocnice. Tož není divu, že se mnou pak dost rezonoval článek Zuzky Bolesový How to Get Sick as a Freelancer Without Losing Work. Ne že bych v něm sám viděl něco vobjevnýho. Jen jsem byl rád, že mám stonající procesy vošéfovaný dost podobně. Ale třebas se vám její postřehy budou hodit, páč už známe maximu Obvious to you, amazing to others. Z textíku vybírám aspoň seznam klíčovejch kroků, kerý udělat, když na volnou nohu dopadne ňáká zdravotní šlamastyka:

  1. If at all possible, finish the parts of the project that only you can do before handing it off to the client.
  2. Communicate quickly with key parties, and let them know the specific tasks you won’t be able to accomplish.
  3. Keep clients updated about your recovery.
  4. Consider hiring a third party—for example, a copyeditor/proofreader—for support until you’re back to 100 percent. Be transparent with clients about this extra help.
  5. Express gratitude to clients who are understanding about the situation.
  6. Don’t return to work before you’re ready.
~ Suzanne Boles: How to Get Sick as a Freelancer Without Losing Work

BTW: V článku se taky píše: „Some clients were very understanding and asked/cared about my well-being; others didn’t. This hurt at the time, but also spurred me to find better clients.” Musím říct, že mí klioši byli zlatí. Až na jednoho. S tím jsem se proto hnedlenc rozloučil.

Wifikundace

Důkaz existence vaší práce – Bojíte se, že vám někdo čórne váš nápad, projekt, text a vy pak budete horko těžko dokazovat, že autorem jste fuckt vy? Zdá se, že online appka Blockproof vám dopřeje klidnější spaní. Stačí do ní přímo v prohlížeči nahrát jakýkoliv soubor a aplikace k němu přidá digitální razítko, který se uloží taky do bitcoinové sítě. Díky tomu máte v ruce nezvratitelný důkaz vo tom, že váš soubor existoval v daným čase. Zní to jako skvělá grátis pojistka nejen pro všechny tvůrce.

Už na jaře vo tomhle mluvili na Clubhousu advokátní týpci z K&H v Právničinkách. Tenkrát mě to dost zaujalo, ale technicky se mi to zdálo složitý, abych se tím sám prokousával. Zato Blockproof zněl tak ízy, že jsem to hnedlenc vyzkoušel, a je to fuckt paráda!

No, a zbytek wifikundační rubriky můžete vomrknout ve formě pohyblivejch vobrázků. 👇👇👇

V listopádu jsem vytvořil


🎩 Kouzla pro copywritery

#2 Jak navrhnout textové zlepšováky přímo v prohlížeči – Pomocí jednoduchýho doplňku proměníte svůj prohlížeč v textovej editor. Nepotřebujete přístupový údaje vod klioše. Textový wifikundace můžete navrhovat přímo na webísu i bez nich.

#3 Proč před pauzou nedokončit větu – Chcete před pauzou dycinky dopsat myšlenku? Zní to logicky. Ale není to moc praktický. Rád vám vyzvoním, proč je lepší přerušit psaní uprostřed věty.

#4 Vychytávka pro naceňování copywriterskejch projektů – Chcete se pustit do komplexnějších copywriterskejch projektů, ale nevíte, jak je nacenit? Pomůže vám jednoduchá vychytávka, díky který si snadno rozložíte zdánlivě složitej projekt na menší a jednodušší části.

V popisku každýho videjka máte taky link na audio verzi a textovej přepis, kerej najdete na mým blogu.

Další díly Kouzel pro copywritery se budou postupně vobjevovat na Jůtůbku. Tož jestli nechcete vo žádnej přijít, máte prej vodebírat tu mou stoku. Teda kanál. Anebo si počkejte na dalšího Milýho zlatýho – budou v něm zase vodkazy na všecky novoty.
 



🎧 Profi audio verzička mejch blogovejch článků – Na rovinu. Dneska bych některý starší blogísky napsal trochu jináč. Ale i tak se těší celkem velký popularitě. Šestici z nich si fčíl můžete pustit do ouška už bez nutnosti platit si členství na Audiolibrix.

Malá domů

Takhle pomáhám kolegáčkům copywriterům:
💰 Kurz Cenotvorba pro copywritery (nejen) na volné noze – Makáte na svejch copy dovednostech? Supr! Ale nezanedbáváte svý podnikatelský skilly, díky kterejm byste třeba mohli makat míň za víc peněz? Jestli to zní jako váš sen, tak vstávejte! Do vysněného světa vám totiž můžou pomoct cenotvorbový wifikundace, který vysvětluju v 4týdenním online kurzu (DNES NAPOSLED ZA ZVÝHODNĚNOU CENU!).

📈 Mentoring – Konstruktivní dialog, kterej vás posune na vyšší level. Kolegáčkům při něm nejčastějc dávám konstruktivní zpětnou vazbu na jejich tvorbu, ale řešíme spolu třebas aji cenotvorbu či zefektivňování copy procesů.

🌀 Mastermind – Malá skupinka, velká důvěra, ještě větší pokroky a hafo AHA momentů. Toť stručná karakteristika copywriterskýho online mástrmájndu.

Tož milej zlatej, byl bys happy jak dva grepy, kdyby ti tohle psaní taky chodilo? Stačí se upsat tutaj. 👇

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?