Copyhubky č. 5 | Pište konzistentně | Přepišme.to
29. 1. 2020
Siri to slupne za 4 minuty. A vy?

Pište konzistentně

Víte, co dlouhodobě posiluje vztah zákazníků ke značce víc než slevové kupony? Třeba způsob, jakým firma se svými příznivci komunikuje. Tak schválně: Co si pomyslíte, když vám z obchodu, kde už jste utratili pěkných pár peněz, přijde takovýto lístek?

Copyhubky – pozor na nekonzistentní přístup

Text působí dojmem (polo)automatického překladu z němčiny. Jako zákazník si řeknu, že si firma s touto zprávou moc nepohrála. Možná si budu dokonce myslet, že pro společnost nejsem dost důležitý, když si ani nenajde pár minut času alespoň na korekturu.

Samozřejmě není potřeba, aby každý brand psal cool jazykem a ohromoval kreativitou. Často stačí, když je text napsaný příjemně, bez chyb a konzistentně. A právě na tyto zdánlivé maličkosti občas velcí hráči zapomínají:

Nekonzistentní způsob komunikace

Úplně nejvíc mě ale zarazil rozpor mezi formou oslovení a následným tykáním. Po slovech Vážená paní bych očekával vykání. Pokud značka vsadí na tykání, měla by tomu uzpůsobit kompletní komunikaci, tedy i oslovení (třeba Milá Petro).

Konzistentnost je žádoucí také v psaní velkého/malého písmena v zájmenech Ty/ty a Tvůj/tvůj. Protože lístek s kupony přišel klasickou poštou na konkrétní jméno, osobně bych se držel velkých písmen.

A ještě jedna drobnost. Říká se, že naše jméno je pro nás jedním z nejkrásnějších slov vůbec. Proč tedy místo neosobního Vážená paní / Vážený pane neoslovit přímo konkrétní adresátku (Vážená paní Pisálková, popřípadě Milá Petro)? Jména svých věrných zákazníků obchod v databázi očividně má – vždyť je využívá pro psaní poštovních adres.

Nic tedy nebrání tomu, aby během chvilky vznikla třeba takováto verze textu:

Copyhubky č. 6| Před a Po – verze 1 | Přepišme.to

Žádné kreativní kudrlinky. Jen uhlazený text bez chyb. Přesto daleko stravitelnější než původní varianta.

Kdybych měl jako textař volnější ruku, sdělení bych ještě zkrátil. Vsadil bych na to, že lidé vědí, že mají předložit slevové kupony u pokladny (Popřípadě bych jim tuhle informaci napsal na každý kupon.). Vzkaz zákazníkům by pak vypadal třeba takto:

 

Copyhubky č. 5 | Před a Po – verze 2 | Přepišme.to

 

Chcete, aby také vaši zaměstnanci psali lepší texty? Naučím je to! 👇

🎩 Copyosvětovna = školení copywritingu + textařský workshop

Žádná univerzální prezentace, ale vybalancovaná dávka teorie a praxe založená výhradně na vašich textech.

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?