Copywriter Roman Věžník na finálovém večeru Živnostníka roku 2022 v Kraji Vysočina
31. 10. 2022
Siri to zhltne za 11 minut. A vy?

Milej zlatej #22: Radost ze psaní jako lakmusovej papírek dobrejch textů

Na Živnostníkovi roku to necinklo. Ale aspoň jsem si na finálovej večír v Humpolci pořídil prvorepublikovej klak. Nemáte z psaní radost? Tak se na něj zavčas vybodněte! Zničí copywritery a další textaře psací boti? Jak si snadno vobrandovat Kjů-Ár kód? To vše (a ještě něco navíc) vyzvoním v říjencovým číslu Milýho a zlatýho.

Radost ze psaní jako lakmusovej papírek dobrejch textů

Nedělá vám psaní radost? Tak se na něj zavčas vyserte! Přesně to jsem v poslední době párkrát udělal. A nelituju. Tak třeba: Vo prázdninách jsem se pustil do tvorby krátkýho e-booku. Jenže do psaní jsem se musel nutit. To by samo vo sobě nemuselo bejt divný, kdybych to silou tlačil dycky jen na začátku psací seance. Ale já to tak měl furt. Po každým vodstavci jsem škemral, aby mě z toho utrpení už konečně vysvobodil kravál časovače.

Takhle prosti srsti jsem nadatloval tři kapitoly. Trvalo to věčnost. Neskutečně mě to sejřilo. Ale měl jsem před sebou jasný PROČ to dělám, tož jsem se prostě kousl a psal. A možná bych to dělal doteď. Naštěstí jsem poslal ukázku kámošovi a ten zatáhl za záchrannou brzdu.

Stačil krátkej kóóól a já hnedka věděl, že celou práci můžu spláchnout do počítačovýho hajzlu. Kamarád mi potvrdil to, co jsem sám tušil, ale vodmítal si to přiznat. Obsah dobrej a určo má smysl vo tom psát: Ale stylově to není vončo. Nudex. Bez drajvu. Hafo suchoru.

Hned, jak mi uschly kapesníky, jsem to zkusil znova. Kapitola, která mi předtím trvala jak psovi sraní, vznikla za hoďku a půl. A hlavně! Hlavně jsem se u toho náramně bavil. V kebuli mi samy naskakovaly fórky, průvodní postavičky a další prima magořiny, kerý neskutečně oživily vejsledek, ale zároveň ho nezabordelily nesrozumitelností.

Prostě jsem měl z psaní radost. A už během tvorby mi bylo jasný, že jsem na správný cestě. To mi při prvním pokusu totálně chybělo. 

Nejhorší na tom všem je, že něco podobnýho jsem zdaleka nezažil poprvý. Nevim, jestli už senilním nebo prostě jen dycky vytěsním to negativní, ale čas vod času týhle varovný signály přehlídnu a znova žuchnu do psací žumpy plný neradostnejch sraček.

Tož si říkám, že když to vybliju do elektronickýho lejstra, kerý píšu sám sobě, tak se mi to příště už nestane. A třeba to pomůže i někomu dalšímu. Teda pokavaď poruší listovní tajemství nebo si bude myslet, že Milej zlatej je adresovanej jemu. ;-)

 


Přežvejkáno & šmakovalo

Psací boti

Ve světě AI a robotickýho učení se přivostřuje i pro nás psavce. Poprvý jsem pár appek pro generování textů vyzkoušel letos na jaře. Z výsledků jsem měl podobný pocity jako Ivet Borkovic ze Sheanu.

Jenže pak se do toho vobula Žákajda. Nejdřív mě nahlodala zkazky vo tom, že vznikne nový řemeslo jakejchsi prompt inženýrů – týpků, keří budou echt machři na tvorbu co nejlepšejší zadání pro AI a podobný boty. Dorazila mě posledním CopyDigestem, ve kterym fuckt pěkně shrnuje, co by copýtka (Ahoj Nino a Terko!) měla hezky rychle udělat, aby jim neujel AI vlak.

Korunu tomu nasadil Miloš Čermáků, kerej nechal pomocí botů (včetně Deeplu) vytvořit alternativní projev českýho premiéra. Pak ho srovnal s tím skutečným a prohlásil, že by byl radši, kdyby Fialík pronesl AI verzi.

No, fčíl už je na víc než 1 % Miloše Čermáka jasný, že nás prostě psaní pomocí umělotin, matů a botů nemine. A víte jak – kdo je připraven, není zaskočen. Tož já du do toho! Začínám systematicky testovat, co mi copyboti můžou ulehčit. A vy byste to měli zkoušet taky, páč tihle kluci umělí se lepší snad každej tejden.

JUDrování

Mudrování vo marketingovým psaní pro kancl plnejch právníků = JUDrování. Přesně tak jsem vnímal první (ein trochen záhadně vypuštěnou) epizodu novýho podcastu Vobsahovky. Jo, kápnu božskou. Poslechl jsem si ji hlavně proto, že v ní oučinkuje cíleně cynickej copywriggghhhter Márty Klusoňů.

To je týpek, kerej se mě svejma kecama, poznatkama a provokacema snaží udržet nad propastí boomerství. ;-) A taky je to čovek, kerej šéfoval marketingu jednoho známýho právnickýho kanclu. Už sice změnil stáj, vobor i profesi, ale i tak jsem si v rozhovoru přišel na pár pěknejch postřehů.

 


Wifikundace

Vobrandovanej QR kód

Šeď a čerň Kjů-Ár kódu mě neba. Tož ty svoje dycky hezky voháknu do svýho brandu. Pomocí appky QRgenerator.cz to je fuckt brnkačka. Třebas takhle vypadá kódík linkující na novou stránku mýho webu, kerou sice ještě furt ladim, ale už ju pomalu, potichu a potajnu spouštím.

QR kód s mým logem uprostřed a celý v barvách mého loga

Nejsou Kjů-Árka přežitek? V něčem asi jo. Ale podobně jako autorka Literární alchymie je dávám do prezek na svejch školeních. Člobrdíci si tak hnedlenc pomocí chytrýho founu můžou prohlídnout zmiňovaný webíky nebo stáhnout nasdílený matroše. No a gdyš cílovej link nejdřífff protáhnete přes zkracovač typu Bitly nebo Rebrandly, dozvíte se aji to, kolik čoveků Kvé-Erko využilo.

Web kamera z iFounu bez appek a drátů

Jestli něco ajFouni uměj fuckt skvěle, tak je to točení videí. Přes svý 11próčko jsem vloni natočil celej cenotvorbovej kurz. Tenkrát jsem si ale musel koupit appku, kerá mi z ufona udělala webísovou kameru. Včéra večír jsem ale náhodičkou zjistil, že tohlencto už není potřeba. Díky takzvaný Kontinuitě prostě a jednoduše na MACkovi vyberete, že chcete používat kamču ze svýho founu. Skvělý nejen na natáčky, ale aji pro video cally. Pá-pá kabely! Pá-pá appky třetích stran!

 


Jednou větou

 


Dík jak býk

„Díky za inspiraci. Jen bys ten účet mohl mít, milej zlatej, dostupný i někde na webu, abych to nemusel hledat po všech čertech, :)“ napsal mi milej zlatej fanda mý tvorby Pavel Semerád. Ne do mejlu, ale do zprávy pro příjemce platby. Pavel se tak připojil k pár fanouškům, kteří mě už pozvali na virtuální konvičku čaje. Jen to udělal po svym.

Nejspíš si nevšiml vodkazu, kterej bejvá dycinky v patičce ňůsletrovýho mejlu a je taky pod každičkým článkem na mým blogu. A tak místo přímočaře jednoduchý cesty ňák vyčmuchal číslo mýho bankovního konta a poslal mi dukáty napřímo.

Mám ve zvyku každýmu podporovateli hezky pěkně poděkovat a navrch připojit pikčr s čajiskem, který jsem si fuckt pořídil za vobdržený korunky. Jenže Pavla se mi stopro nepodařilo identifikovat v ňůsletrový databázi, tož posílám dík jak býk aspoň takhlenc. Díkec, Pavle, za tenhle čajík, kerej zrovna popíjím u psaní Milýho zlatýho numero 22.

Tento čaj jsem si koupil za příspěvek, kterým mou tvorbu podpořil Pavel Semerád. Díky!

 


Malá domů

Takhle pomáhám kolegáčkům copywriterům

  • Mastermind – Malá skupinka, velká důvěra, a hafo AHA momentů.
  • Mentoring – Konstruktivní dialog, kterej vás posune na vyšší level. 
  • Kurz cenotvorby – Wifikundace, který vám pomůžou makat míň za víc. 

A pro firmičky a živnostníčky by něco nebylo? Jasan že jo!


Tož milej zlatej, byl bys happy jak dva grepy, kdyby ti tohle psaní taky chodilo? Stačí se upsat tutaj. 👇

 

 

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?