Copyhubky č. 18 – Pozor na úhel pohledu
29. 4. 2020
Siri to slupne za 4 minuty. A vy?

Pozor na úhel pohledu

Už delší dobu řeším, kde si postavím pracovnu. Na půdě, na zahradě, nebo snad na dalším pozemku? Když jsem před týdnem sledoval webinář s Víťou Válkou, začal jsem koketovat s myšlenkou, že bych si svůj copy kutloch zřídil v karavanu. V létě bych do něj naložil rodinu a toulal se po světě. Po zbytek roku by mi stál na zahradě a já v něm kouzlil se slovy. Jen co webinář skončil, pustil jsem se do googlení. Zaujal mě hned první výsledek. Jenže nikoliv kvůli karavanům:

Prémiové ceny? Na ty čtenáře opravdu nelákejte.

 

V reklamě mají své místo třeba výrazy jako prémiové služby, prémiová kvalita nebo prémiové produkty. Ale lákat zákazníky na prémiové ceny?

Termín prémiové ceny není špatný sám o sobě. Vztahuje se právě k oněm prémiovým službám, produktům a kvalitě. Na nich totiž bývá nejvyšší marže. Jsou tedy skutečně dodávány za prémiové ceny. Jenže z pohledu dodavatele.

Když se na tento termín budeme dívat z pohledu dodavatele, platí rovnice: prémiové ceny = výhodné pro mě. Pokud změníme úhel pohledu na ten zákaznický, rovnice vypadá takto: prémiové ceny = výhodné pro dodavatele = zbytečně drahé pro mě.

Není vůbec nic špatného na tom, pokud někomu nabízíte prémiové služby za prémiové ceny (Mám je ve variantních cenových nabídkách taky.). Ale rozhodně byste ho měli lákat na výhody, které mají prémiové služby pro něj (U mě je to třeba expresní dodání, oponentura textů dalším copywriterem nebo více kol úprav.), nikoliv pro vás (vyšší zisk).

Prémiové služby, produkty nebo kvalita – to vše může mít své fanoušky ve vašem zákaznickém portfoliu. Ale když někoho budete lákat na prémiové ceny, nejspíš nepochodíte.

Teď bych mohl plno dalších řádků rozjímat nad tím, kterým adjektivem co nejvhodněji nahradit slovo prémiový. A že by těch kandidátů bylo hodně. Vhodnost každého z nich by se ale dala zpochybnit. Proto bych titulek PPC inzerátu přepsal takto:

Pozor na úhel pohledu

 

Vsadil bych svůj kouzelnický klobouk, že tvůrce původní textace chtěl prémiovými cenami vyjádřit právě tohle.  Slovo levně lze samozřejmě také relativizovat. Ale v reklamě funguje. Aspoň na určitý a poměrně početný segment zákazníků.

Díky, že jste si zobli. Za týden vás tu rád zase pohostím. A kdybyste o dalších Copyhubkách chtěli vědět dřív, než se tu objeví veřejně, stačí říct.

 

Díky, že jste si zobli

 

Chcete taky psát lepší texty? Naučím vás to! 👇

🎩 Copyosvětovna = Školení copywritingu + textařský workshop pro firmy.

✍️ Rozbor textů – Zjistíme, kde je zakopaný pes. Ukážeme si zlepšováky. A třeba i něco společně přepíšeme.

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?