Copyhubky č. 21 – Plnovýznamová slovesa řeknou víc
21. 5. 2020
Siri to slupne za 4 minuty. A vy?

Plnovýznamová slovesa řeknou víc

Copywriter bez kávy je jako ryba bez vody. Teda aspoň podle internetových diskuzí. Je to pravda? Nevím. Ale možná na tom něco bude, protože sám kávu piju ve velkém. A tak byla jen otázka času, kdy kávové téma po článku na Přepišme.to provoní i Copyhubky. Tak si uvařte šálek dobrého kafe a začtěte se do úryvku z newsletteru, který mi chodí z jedné pražírny:

Pozor na časté opakování slovesa být

 

Pokud vám při četbě kafe zhořklo, příčinu nehledejte v kávových zrnech, ale spíše ve stylu newsletteru. Mohli bychom v něm vylepšit více věcí, ale dnes se zaměříme na slovesa. V popisku jich najdeme celkem 10. Avšak jen jedno z nich je plnovýznamové. Zbývajících 9 kousků patří mezi takzvaná pomocná slovesa – osmkrát tu najdeme sloveso být a jednou sloveso mít:

Zvýrazněná pomocná slovesa

 

Plnovýznamová ani pomocná slovesa nedostala svá jména náhodou. Zatímco první z nich se pyšní plným významem (říkají nám sama o sobě vše podstatné – například přispívá), pomocná slovesa nám „pouze“ pomáhají tvořit větu (význam nám doplňují až další slova – například je specifická).

Používání pomocných sloves není samo o sobě špatné. Spoustu skutečností bez nich ani nelze vyjádřit. Ale pokud budou ve vašich textech dominovat, aniž by to byl jasný záměr, váš styl bude působit jednotvárně a chudě.

Během svého učitelského období jsem radil žákům, kteří se slohem bojovali, aby dosáhli aspoň toho, že sloveso být použijí jen v každé druhé větě. Pokud s nadměrným užíváním pomocných sloves zápasíte i vy, můžete nejdřív praktikovat toto pravidlo. Až vám užívání ob větu nebude dělat problémy, zvedněte laťku pomocných sloves ještě výš.

Ale pozor taky na opačný extrém. Není dobré snažit se za každou cenu sloveso být ze svých textů vymýtit. Mnohdy tím utrpí srozumitelnost a sdělení bývají dost kostrbatá. Právě proto jsem se nebál sloveso být v přepsané verzi newsletteru použít hned dvakrát:

 

 

Plnovýznamová slovesa řeknou víc

 

Díky, že jste si zobli. Za týden vás tu rád zase pohostím. A kdybyste o dalších Copyhubkách chtěli vědět dřív, než se objeví veřejně, stačí říct.

 

Díky, že jste si zobli

Chcete taky psát lepší texty? Naučím vás to! 👇

🎩 Copyosvětovna = Školení copywritingu + textařský workshop pro firmy.

✍️ Rozbor textů – Zjistíme, kde je zakopaný pes. Ukážeme si zlepšováky. A třeba i něco společně přepíšeme.

 

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?