Copyhubky č. 8 – Nepřehlťte čtenáře | Přepišme.to
19. 2. 2020
Siri to slupne za 3 minuty. A vy?

Nepřehlťte čtenáře

Loňský advent jsem netrávil nakupováním dárků, ale dojížděním na rehabilitace. Když jsem čekal, až na mě přijde řada, pokaždé jsem fascinovaně hleděl na protější dveře vedoucí do psychiatrické ambulance:

Co má návštěvník číst jako první?

 

Stůj! Pozor! Nutno hlásit! Nepřijímáme! Zapomněli jste? Řeknu vám, že chodit na rehabilitaci o měsíc déle, asi bych se z pohledu na tyto nápisy zcvokl (a pak tedy zákonitě musel přesednout na opačnou stranu čekárny).

Neřešme teď, že zrovna psychiatrie je tím posledním lékařským oborem, ve kterém bych čekal takto nepříjemnou, vojenskou až agresivní tonalitu.

Ona už samotná přeplácanost informací na dveřích a stěnách vede k rozhodovací paralýze – pacient neví, kterou cedulku by si měl přečíst jako první. Nemá žádné vodítko například v podobě hierarchického uspořádání jednotlivých informací.

Místo chaosu reklamních nálepek a odpuzujících imperativů bych raději uvítal oprýskané dveře s jediným listem papíru, který shrnuje to nejdůležitější:

Copyhubky – Nepřehlťte čtenáře

 

Informace je dobré dávkovat postupně. Venku stačí nezbytný základ, zbytek se dozvím v ordinaci:

Raději oprýskané dveře než chaos reklamních nálepek

 

Co vyplývá z psychodveří pro copywriting? Podobnou přeplácanost pořád ještě najdeme na mnoha webovkách. Tak si na to, milí kolegové, dávejme majzla. Jinak se čtenáři z našich výtvorů zcvoknou.

Vstupní dveře do ordinace jsou totiž něco jako hlavní stránka webu. Snad jen s tím rozdílem, že dveře do ordinačky nemusí zaujmout. Ale měl bych se z nich – podobně jako z homepage – rychle a snadno dozvědět to podstatné.

Chcete taky psát lepší texty? Rád vám s tím pomůžu! 👇

🎩 Copyosvětovna = školení copywritingu + textařský workshop

Žádná univerzální prezentace, ale vybalancovaná dávka teorie a praxe založená výhradně na vašich textech.

 

Díky, že jste si zobli!

 

Díky, že jste si zobli

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?