Copyhubky č. 13 – Na pořadí informací záleží
25. 3. 2020
Siri to slupne za 5 minut. A vy?

Na pořadí informací záleží

Jako kluk jsem dennodenně jezdíval panelákovým výtahem, který se třásl a nikdy neměl vnitřní dveře. Za dlouhých 20 let se na něm objevil maximálně nápis, že domovník je geometrický obrazec. Dnešní doba přeje Copyhubkám více. Na výtazích totiž můžete celkem často natrefit na cedulky, jako je tato:

Ach ten trpný rod

 

Co mě při čtení zarazilo?

  • Svérázná práce s interpunkcí.
    • Každá výpověď končí vykřičníkem. Jenže když jich je v textu hodně, ztrácí skutečný význam a lidi je ignorují.
    • Dvojice vykřičníků se používá leda tak v šachovém zápisu. Do běžného textu dávejme vykřičník jeden. Nebo tři, když je něco opravdu zatraceně důležité.
    • Samozřejmě, že i tato interpunkční znaménka se k předchozímu slovu připojují bez mezery.
  • Vágní označení „děti“. Považujeme za ně všechny lidi před dosažením plnoletosti? Tedy i sedmnáctileté adolescenty?
  • Kostrbatost stylu. Stojí za ní zbytečné použití trpného rodu (nelze používat dětmi) i přetížená větná konstrukce (Dbejte zvýšené pozornosti v kabině z důvodu chybějících dveří!).
  • Pořadí informací. Upozornění na chybějící dveře je určeno všem bez ohledu na věk nebo na to, jestli mají, či nemají děti. Pokud ho dáme na první místo, rozumní rodiče už pak sami od sebe vysvětlí svým malým dětem, že tento výtah je pro ně nebezpečný a nemají v něm jezdit samy.
  • Označení autorů. Tato cedule se chová tak trochu jako dopravní značka. A tu taky nikdo nepodepisuje. Pokud nás Společenství zve na schůzi vlastníků, je v pořádku, když pozvánku podepíše. U varovných cedulek je to zbytečné. A dvojnásob to platí o připojené adrese domu, ve kterém se právě nacházím.

Když se budu držet formálního vyjadřování, napsal bych výstrahu třeba takto:

Na pořadí informací záleží

Místo zbytečně dlouhého spojení „Důležité upozornění“ jsem použil krátké, jasné a úderné slovo „Pozor“. U dětí jsem doplnil věkovou hranici, kterou většinou vídám na tabulkách od výrobců výtahů. Věkový limit slouží spíše k přibližnému vymezení. Proto bych ho v méně formální variantě nahradil obratem „malé děti“ a nechal na rodičích, jestli jejich dítko zvládne jízdu výtahem samo:

 

Méně formální varianta

 

Za textový korpus na Copyhubky opět děkuju své pražské kamarádce. Písmenkovou pomazánku jako vždy připravil kopík Věžník. Pokud vám chutnala, příští Copyhubky můžete mít ve své e-mailové schránce dřív, než se veřejně objeví na netu. Stačí si říct o pravidelný Copyletter.

 

Díky, že jste si zobli!

 

Díky, že jste si zobli

 

Chcete taky psát lepší texty? Naučím vás to! 👇

🎩 Copyosvětovna = školení copywritingu + textařský workshop pro firmy.

✍️ Rozbor textů – Zjistíme, kde je zakopaný pes. Ukážeme si zlepšováky. A třeba i něco společně přepíšeme.

Až copy věž zase něco vyzvoní, dejte mi vědět na
Co dalšího vyzvonila copy věž?